Moottoroiduissa liitimissä käytetyt yksisylinteriset kaksitahtimoottorit eivät ole kaikkein tasaisimmin käyviä moottoreita. Moottorin tärinä yhdessä potkurin mahdollisen epätasapainon ohella ravistaa voimansiirtoa siinä määrin, että yksikään tavallinen varmistamaton ruuvi tai muuteri ei pysy laitteessa kiinni. Vaikka tärinä ei välity lentäjälle valjaiden ollessa tehokkaasti vaimennettuna voimansiirto-osasta, on se osien kiinnitykselle myrkkyä. Työntömoottorisen laitteen tapauksessa lennon aikana irtoilevat osat lentävät vielä potkurin läpi, usein sitä vaurioittaen. Osien kiinnityksen varmistaminen on tämän vuoksi tärkeää ja käytettävissä on muutamia erilaisia tapoja.

Varmistuslanka

Varmistuslanka on normaalia rautalankaa sitkeämpää, eri paksuisina saatavaa, no, teräslankaa. Varmistettavaan osaan kuten ruuviin porataan kuusiokolokantaan reikä, lanka pujotetaan reiästä läpi ja näin syntyneet kaksi langanpäätä kiinnitetään pyörittämällä kierteelle. Lankanipun toinen pää kiinnitetään esimerkiksi viereiseen ruuviin samalla tavalla. Nippu tulee kuitenkin kiertää ruuvinkantojen ympärille niin, että toinen ruuvi aukipyöriessään kiristää toista langan välityksellä.

Varmistuslangan käsittelyyn on olemassa erityiset pihdit. Käsin pyörittelemällä ei saa hyvää jälkeä aikaan vaan lähinnä menettää vain hermonsa. Varmistuslankapihdit löytää esimerkiksi moottoripyörätarvikkeita myyvistä kaupoista tai Biltemasta parinkymmenen euron hintaan. Varmistuslankaa saa hankittua moottoripyörä- ja moottoriurheilutarvikkeita myyvistä kaupoista.

http://en.wikipedia.org/wiki/Safety_wire

http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm&linkki=82175.htm&tuote=82175&ryhmaid=251

Nord-lock

Nord-lock on kaksiosainen lukkoaluslevy, ”lukkoprikka”, joka on suunniteltu käytettäväksi erityisen vaikeissa kohteissa. Molemmat levyt sisältävät levyn kehää kiertävän ”kiilajonon”, jotka asettuvat toisiaan vasten. Kun ruuvi koettaa pyöriä auki, levyt pyörivät toisiaan vasten ja kiilat alkavat kantaa ja painaa ruuvia, kiristäen sen paikalleen. Nord-lockit ovat uudelleenkäytettäviä ja erittäin luotettavia. Omat kokemukseni ovat osoittaneet että ne toimivat moottoroidussa liitimessä erityisen hyvin.

(Kuva: Nord-lock)

http://www.nord-lock.com/default.asp?url=1.24.37

Nyloc ja muut lukkomutterit

Nylock on perinteinen lukkomutteri. Mutteriin upotettu nylonmuovinen ”kaulus” kierteistyy mutteri kiinnitettäessä ja ahdistaa mutterin liikettä. Tärisevissä kohteissa nylock itse ei välttämättä ole riittävä. Nylock on kertakäyttöinen.

Kuumuudenkestoa vaativissa paikassa kuten pakoputkistossa, tulee käyttää metallisia lukkomuttereita. Nylock sulaa näissä piloille.

Lisätietoa: http://en.wikipedia.org/wiki/Nyloc_nut

Ruuvilukitteet

Lähestulkoon jokainen ruuviliitos moottoroidussa liitimessä kannattaa varmistaa ruuvilukitteella. Ruuvilukite tulee valita siten, että osat saa vielä toisistaan irti. Soveltuva lukite tarkoitukseen on esimerkiksi Loctiten sininen öljynkestävä ruuvilukite 243. Ruuvilukitetta saa myös muiden merkkien kuten CRC:n valmistamina rautakaupoista ja työkalu ja -tarvikeliikkeistä.

Sokkavarmistetut liitokset

Sokkavarmistus yhdessä kruunumutterin kanssa on lähestulkoon pomminvarma tapa kiinnittää osat toisiinsa. Kiinnitys sopii erityisesti liikkuviin osiin; näillä pysyvät kiinni esimerkiksi lentokoneiden ohjauspintojen työntötangot, vaijerit, kaasuvaijerit jne. Mosquitossa ei kruunumuttereita ole ensimmäistäkään, siiven rakenteista näitä todennäköisesti löytää.

Käytettävä sokka valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Sokka pujotetaan ruuvin kärkeen poratun reiän läpi, niin että sokka lukitsee kruunumutterin sen lovesta paikalleen ruuviin nähden. Käytännössä useimmin käytetyt ovat uudelleenkäytettävä niinsanottu G-sokka sekä kertakäyttöinen saksisokka.

Muut

Ruuvien ja muttereiden ohella myös suurten tärinälle alttiiden osien kiinnitys kannattaa varmistaa. Osat, joiden kiinnitys voi pettää väsymismurtuman ansiosta, kannattaa kiinnittää esimerkiksi löysähkön vaijerin avulla kiinteisiin paikkoihin. Varmistettavia kohteita ovat mm. sytytystulpan hattu sekä pakoputkisto ja äänenvaimennin. Mikäli kiinnityspisteet väsyvät jatkuvan tärinän vaikutuksesta ja ratkeavat, jää osa vielä vaijerin varaan.