30.3.2011 Kylmää kyytiä

posted in: Lentoblogi | 0

Koko päivän oli tuullut varsin navakasti ja vaikka alunperin ajattelin tätä lentopäiväksi, meinasin kuitenkin tuulen vuoksi jättää väliin vaikka kamat olikin valmiina. Hessu kuitenkin soitti viiden maissa kentältä ”Moi missä oot mikset oo lentämäs tääl on mahtava keli” ja eikun kentälle. Vaikka vähän arvoin kun olin vasta toipunut flunssasta, tajusin kuitenkin nopeasti itsekin että tuommoseen kysymykseen ei ole kuin yksi vastaus. No, eihän siinä. Kamat kasaan ja taivaalle. Tällä kertaa tarjolla oli pitkästä aikaa kunnon perinteisen mallin hankistartti. Lunta oli edellisenä päivänä tuiskuttanut rahtiplatan täyteen josta lähden lentoon ja sitä ei vielä oltu ehditty puhdistaa. Tämä tarjosi toisaalta mahdollisuuden startata pitkästä aikaa hangesta ja kokeilla vieläkö juoksukunto on pysynyt yllä. Vaikka lunta olisi vain 10 cm, kuten tänään, se tekee lentoonlähdöstä vähän normaalia mielenkiintoisemman, koska Mosquito, suksiliiton hyväksymästä varustuksesta huolimatta mielellään jäisi hankeen laahaamaan ja hidastamaan menoa.

No, ei muuta kun psyykkaus päälle että nyt ukko juoksee, talla tiskiin ja yrittämään. Vähän tuota joutui houkuttelemaan että lähti mutta kyllä se siitä hangesta nousi ihan iloisesti lopulta. Ensin juoksua pienellä kohtauskulmalla.. sitten vähän lisää juoksua, kokeillaan nostaa vähän siiven kohtauskulmaa ja tunnustellaan.. ja heti vetoa ja kulma takaisin pieneksi että saadaan ilmanopeus pidettyä yllä.. ja lopulta laite on ilmassa. Suksi luisti yhtä hyvin kuin ala-asteen hiihtokisoissa eli vähän siinä kuntoa kysyttiin mutta kaikki hyvin, Mosquito saatiin taas taivaalle, varsin suosiollisen pohjoisesta puhaltaneen tuulen avustuksella.

Lennon aikana ylätuuli oli yhä varsin kova, tuntui että se oli voimakkaimmillaan jossain 450 metrin paikkeilla. Ajattelin kokeilla tuulisiko ylhäällä vähemmän, joten kirnusin Mosquiton 1000 metriin, pitkästä aikaa. Ei se tuuli siitä kyllä merkittävästi laantunut mutta olihan se hienoa. Vaikkakin melkoisen kylmää. Variometrin lämpömittari näytti -11 asteen pakkasta ja siihen kun lisätään viima niin alkaa lämpötila olla ”feels like Frozen Hell” lukemissa. Wind Chill Calculator arpoo -11 celsiusasteen pakkasella ja 60 km/h ilmanopeudella pakkasen purevuudeksi -24 astetta ja kyllähän sitä alkoi näpit jo aika kohmeessa ollakin. Noin puolentoista tunnin lennon jälkeen aurinko laski ja oli aika tulla laskuun. Lasku meni hyvästä pintatuulesta johtuen todella pehmeästi joka kruunasi hienon lennon. Ja nyt saunaan! 😉

Vastaa