Mosquito NRG, ”Energy”, on Swedish Aerosportin valjasmoottorin päivitetty versio. NRG tuli markkinoille 2000-luvun alussa ja se korvasi alkuperäisen A-10 -mallin. Laitteen suurin uudistus oli A-10:n Keller -tyyppisten valjaiden vaihtuminen mukavammiksi runkovaljaiksi. Valjaiden vaihtuminen toi tarpeen tehdä myös muita muutoksia laitteen rakenteeseen.

NRG käyttää samaa voimansiirtopakettia kuin A-10. Moottori, alennusvaihde, moottoripukki ja oheislaitteet ovat käytännössä täysin samat. Osat ovat vaihtokelpoisia NRG:n ja A-10:n välillä.

Mosquito NRG on aerodynaamisempi ja tämän ansiosta monen mielestä myös tyylikkäämpi kuin A-10. NRG:n aerodynaamisuus on saatu aikaan itse valjaiden päälle asetettavalla peitteellä, joka kätkee alleen varsinaiset runkovaljaat, ripustuslenkin ja pelastusvarjon, polttoainetankin, kaasuvivuston sekä valjaissa risteilevät hallintalaitteiden vaijerit ja sähköjohdot. Kuori sisältää neopreeniset reunukset lentäjän niskan ja käsien peitoksi. Näiden ansiosta tuuli ei pääse puhaltamaan valjaisiin sisään. Kuvassa NRG on ilman kuorta, jolloin polttoainetankki ja hallintalaitteet ovat näkyvissä.

(Kuva on otettu laitteen huollon yhteydessä, olohuoneeni nurkassa. Tämä on eräs Mosquiton mukavista puolista, kevyt ja suhteellisen pienikokoinen laite on helppo pitää siistinä ja kuljettaa suurempia remontteja varten esimerkiksi kotiin lentokentältä. 😉

NRG:n ehdottomasti suurin vahvuus A-10:n nähden on parantunut ergonomia.Valjaat ovat mukavat lentää, käsitellä maassa ja pukea päälle. Kun A-10:n ahtaudutaan sisään, NRG puetaan päälle kuin liivi. Lennon aikana valjaat ovat päällä tiukemmat ja myötäilevät paremmin kehoa kuin A-10. Kyljissä oleva alumiinirunko, sekä selässä oleva kevlar-levy tukevat osaltaan rakennetta. Sisäinen polttoainetankki poistaa tarpeen asentaa tankki polttoaineletkuineen siipeen. Valjaiden liikettä siiven alla rajoittavia naruja en käytä NRG:n kanssa. Näiden asioiden vuoksi valjaat voidaan pukea päälle lentovalmiina, kone tyhjäkäynnillä, irrallaan siivestä. Kun kaikki on valmista lentoonlähtöä varten, kiinnitetään karabiini, nostetaan siipi harteille ja juostaan laite taivaalle. A-10:n kanssa jouduin raahaamaan kahta 30 kg painavaa, lentokoneiden ankkurointiin tarvittavaa betonipunnusta ympäri lentokenttää, joihon sain siiven keulan ankkuroitua. Lappeenrannan lentokenttä oli vielä sen verran kovaa maata että ankkurointiruuvia tai vastaavaa ei voinut käyttää. NRG:n kanssa ei tarvetta siiven ankkuroinnille, toiminta laitteen kanssa on helpompaa ja mukavampaa.

NRG:n hallintalaitteet ovat viimeistellymmät. Lentoonlähdön aikana käytettävä suukaasu on pieni, siro pihti, joka on huomattavan paljon mukavampi käyttää. Käsikaasu toimii kahdella narulla, jotka tulevat valjaiden olkahihnasta pään l??helle. Kaasunarut yhdistyvät lentäjän yläselän kohdalla, valjaiden ulkokuoren alla olevassa nerokkaassa väkipyörämekanismissa ja jatkavat siitä kaasuttimessa olevalle kaasuläpän vivulle yhtenä vaijerina. Mekanismi herätti aluksi epäilystä, mutta se on osoittautunut erittäin toimivaksi. Hätätilanteita varten NRG:n rintaan on sijoitettu kaksi punaista kahvaa. Toinen kahvoista on pelastusvarjon ja toinen tappokytkimen. Tappokytkin on punakahvainen sokka, josta vetäminen maadoittaa koneen sytytyksen. Tämä on turvallisuuden kannalta merkittävä parannus verrattuna A-10:n painonappiin. Kytkimen sokka irtoaa myös mikäli pelastusvarjon kahvasta vedetään. Sokka on valjaiden rintataskussa pelastusvarjon alla kahden metalliliuskan välissä. Kun sokka vedetään irti, metalliliuskat yhdistyvät ja moottori sammuu.

Sisäisen polttoainetankin ja monimutkaisemman rakenteensa vuoksi valjaat ovat painavammat kuin A-10. Tämä tuskin kuitenkaan koituu kenellekään ongelmaksi.

NRG on ollut markkinoilla 2000-luvun alusta asti. Laite on saanut vuosien varrella erilaisia päivityksiä, joista varmaan merkittävin on optio sisäiselle polttoainetankille. Laitteen hankintahinta uutena on noin 4800-6600 euron luokkaa varustetasosta riippuen. Käytettynä NRG:tä myydään yleisimmin 2000-3500 euron hintaan.