Liidinlentäjän varusteet eivät rajoitu pelkästään siipeen ja moottoriosaan. Lentäjän oman mukavuuden ja turvallisuuden vuoksi on myös muutamia muita varusteita, joiden käyttö on joko pakollista tai vähintäänkin suositeltavaa. Varusteiden kanssa tulee kuitenkin muistaa näiden asianmukainen kiinnitys. Mikään ei saa irrota tai pudota, sillä tällöin on olemassa riski, että ne joutuvat takana pyörivään potkuriin vaurioittaen sitä.
Kypärä
Kypärä on lentäjän tärkein ja pakollinen henkilökohtainen varuste. Syyt kypärän käytölle ovat itsestäänselvät. Liidinlajeja varten on olemassa tarkoitusta varten valmistettuja kypäriä, joiden käyttö ja hankinta esimerkiksi moottoripyöräkäyttöön tarkoitettujen vastaavien sijaan on erittäin suositeltavaa. Erot muihin lajeihin tarkoitettuihin kypäriin nähden ovat erilaiset suojaustarpeet sekä keveys. Koska riippuliitäjä lentää useimmin makaavassa lentoasennossa, joutuvat niskat kannattelemaan pään painoa koko lennon ajan. Tämän vuoksi lajia varten valmistetut kypärät ovat erittäin kevyitä, pääsääntöisesti hiili- ja kevlarkuidusta valmistettuja.
Riippuliitokäyttöön markkinoidaan sekä avo- että umpikypäriä. Johtuen makaavasta lentoasennosta, epäonnistuneiden lentoonlähtöjen ja laskeutumisien tapauksessa on riski sille, että lentäjän leuka koskettaa maata. Tämän vuoksi leukasuojalla varustetut umpikypärät ovat käytännössä ainoa vaihtoehto käytettäväksi lajin parissa, mikäli lentoasento on makaava. Istuvassa lentoasennossa leukasuojan tarpeellisuus on vähäisempi. Englanninkielinen termi leukasuojalla varustetuille kypärille on ”Integral helmet”. Avokypärän käyttäminen makuuasennossa lentäessä ei ole alkuunkaan hyvä ajatus.
Kypärävalmistajia ovat mm. Finsterwalder Charly sekä Icaro 2000. Kypärien hinnat liikkuvat 100-400 euron välillä. Finsterwalderin mallistosta suositeltavia kypäriä makuuasennossa tapahtuvaan moottoroituun riippuliitoon ovat leukasuojalla varustetut mallit No Limit ja Insider. Icarolta 4fight LT Integral, Grid LT Integral, 4fight Cut, Grid Cut, Cut 3 sekä Skyrunner. Ilman leukasuojaa varustetut kypärät soveltuvat paremminkin istuvassa asennossa tapahtuvaan lentämiseen.
Suojalasit tai visiiri
Ilman minkäänlaista ohjaamoa tai tuulen suojaa lennettäessä lentäjä on koko lennon ajan alttiina ilmavirralle. Kun liitimen ilmanopeus voi olla parhaimmillaan lähes 100 km/h, on silmien suojaaminen pelkän mukavuustekijän ohella jo merkittävä turvallisuustekijä. Koska moottoroidulla liitimellä suoritettu lento voi kestää parhaimmillaan yli neljä tuntia, on rasitus silmille melkoinen. Lentäminen paljailla silmillä on mahdollista lyhyitä aikoja esimerkiksi koulutusvaiheessa, mutta pidemmän päälle ei millään muotoa suositeltavaa. Tuulen ohella silmiä rasittavat myös auringonvalo sekä ilmassa leijuvat roskat. Silmien suojaamiseen on käytännössä kaksi tapaa, kypärään rakennettu visiiri tai suojalasit. Helpoin ratkaisu voikin olla visiirillä varustetun kypärän hankinta. Visiirin lisäksi suojalasien käyttö visiirittömien kypärien kanssa on mahdollista.
Mielipiteitä laseista on yhtä paljon kuin käyttäjiäkin. Lasilinssillä varustetut aurinkolasit tai vastaavat voivat olla riski mahdollisissa pakkolaskuissa tai törmäyksissä. Moottoroidun riippuliidon tapauksessa on vielä huomioitavaa, että lasit eivät missään olosuhteessa pääse putoamaan, sillä ne voivat pahimmassa tapauksessa lentää potkuriin hajottaen sen.
Tärkein ominaisuus suojalaseja valittaessa on huurtumattomuus. Lasien poisrepiminen kesken lennon ei ole miellyttävää eikä välttämättä aina mahdollista. Lasit eivät saa myöskään vääristää optisesti. Moottorikelkkailuun ja talviurheiluun tarkoitetut tuplalinssillä varustetut tuuletetut suojalasit ovat osoittautuneet lentotoiminnassa toimiviksi. Joihinkin laseihin, kuten Scottin 80-sarjalaisiin, on vielä mahdollista kiinnittää kasvosuojus, joka estää kylmän viiman pääsyn lentäjän kasvoille. Maski on etenkin talvella lennettäessä varsin olennainen mukavuustekijä. Kannattaa tosin muistaa, että suojalasit voivat kaventaa hieman näkökenttää.
Itse käytän Finsterwalder-Charlyn Insider-kypärää sekä Scottin Safari -suojalaseja ja maskia. Yhdistelmä on osoittautunut toimivaksi. Lasit ovat hyvin tuuletetut ja pysyvät lennon aikana huurtumattomina ilmavirrasta johtuen, joskin maassa ollessaan voivat osittain huurtua. Kasvot peittävä maski estää kylmän viiman osumisen kasvoille ja lisäksi suojaa mahdollisissa vaaratilanteissa. Se suojaa myös mikrofonia ja rajoittaa tuulen kohinaa. Mosquiton suukaasun käyttö maskin kanssa ei ole ongelma. Lasit rajoittavat sivuilta hieman näkökenttää, mutta tämä ei ole kovinkaan häiritsevää. Kypärän ohella käytän kypärähuppua, joka peittää myös niskan, kaulan ja leuan sekä pitää kypärän siistinä. Koska lentoonlähdön aikana muutaman kymmenen metrin korkeuteen asti käytetään suussa pidettävää kaasupihtiä, ei kypärähuppua joka peittää koko naaman, voida käyttää.
Kuulon suojaus
Moottoroitu riippuliidin ei ole hiljaisimmasta päästä oleva laite. Maassa ollessaan laitteet tuottavat pahimmillaan 110 dB äänenpaineen lentäjän pään kohdalle. Moottorin ohella noin 3000 kierrosta minuutissa pyörivä suurehko potkuri on varsin kovaääninen. Ilmassa ollessaan ilmavirta painaa metelin taakse, jolloin ääni ei ole enää häiritsevä. Lennon aikana ääni jonka lentäjä kuulee (korvatulppien läpi) on tasainen, varsin rauhallinen hurina. Variometrin äänisignaali sekä radio ovat kuultavissa hyvin.
Korkeasta melutasostaan johtuen kuulon suojaus on ensisijaisen tärkeää, Kypärä vaimentaa melua vähän, mutta kunnollisten kuulosuojaimien käyttö on pakollista. Aiemmin mainittujen suljettujen, leukasuojalla varustettujen kypäröiden kanssa ainoa vaihtoehto kuulon suojaukseen ovat kertakäyttöiset korvatulpat. Ne ovat riittävät melutason laskemiseen turvalliselle ja miellyttävälle tasolle. Korvatulppien kanssa melutaso moottoroidussa liitimessä on samankaltainen, kuin moottorimattoman liitimen lentäjällä ilman korvatulppia, tuulen suhinan voimakkuus on sama ellei jopa voimakkaampi kuin korviin kantautuva moottorin ääni.
Pikkutriken kanssa lennettäessä on mahdollista käyttää joko kuppimallisia kuulosuojaimia tai kypärää jossa kuulosuojaimet ovat sisäänrakennettuna.
Vaatetus
Liidinlajit eivät vaadi vaatetukselta hirveästi. Kesällä normaalit vaatteet ovat riittävät ja talvella samat vaatteet jotka soveltuvat lasketteluun, soveltuvat myös lentämiseen. Lämpötila laskee aina muutaman asteen ylöspäin mentäessä. Siinä missä lämpimänä kesäpäivänä kentällä voi olla 25 astetta lämmintä, parin kilometrin korkeudessa voi olla enää vain kymmenkunta astetta lämmintä. Vaatetus tulisi olla paitsi lämmin, myös sellainen joka mahdollistaa hyvän liikkuvuuden lentoonlähtöjuoksun aikana. Tuulenpitävästä kankaasta valmistetut valjaat auttavat osaltaan pitämään lentäjän lämpimänä. Vaatetuksen irroitettavat osat, kuten neppareilla kiinni oleva huppu, tulee pitää irroitettuna. Niiden irtoaminen ja joutumineen potkuriin johtaa ongelmiin ja kalustovaurioihin.
Käsineiden valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Käsineiden tulisi olla tuulenpitävästä kankaasta valmistetut ja lämpimät. Kuitenkaan ne eivät saisi rajoittaa liikaa sormien liikkeitä, mikäli korkeusmittaria, radioa tai kameraa joudutaan käyttämään. Käytännössä tämä on kuitenkin aina kompromissi. Käsineiden pito ei saa olla liian hyvä. Lentoonlähdössä lentäjän tulee olla mahdollista liu’uttaa käsiään liitimen sivuputkia pitkin ohjauskolmion nurkkiin. Liian hyvällä pidolla varustetut käsineet hankaloittavat tai estävät tätä, johtaen siiven kohtauskulman kasvamiseen ja ongelmiin.
Kengät tulee valita harrastukseen siten, että ne tukevat jalkaa lentoonlähdön ja laskeutumisen ajan. Koska molemmissa tapauksissa lentäjän tulee kyetä juoksemaan, tulee tähän asiaan kiinnittää kenkiä valittaessa myös huomiota. Vedenpitävästä materiaalista valmistetut kengät ovat merkittävä mukavuustekijä talvella.
Kello
Vaikka lentomittareissa pääsääntöisesti on mukana kello, on ranteessa pidettävä ajanottotoiminnolla varustettu kello hyödyllinen väline. Ajanottotoiminnon avulla on helppo muistaa lentoaika ja arvioida polttoaineen riittävyys, paluuseen kentälle tarvittava aika ja polttoaine sekä lennonjohdolle ilmoitettavat arviot saapumisajoistaan. Vaikka itse en pidä normaalisti rannekelloa, lensin joskus itse Texas Instrumentsin Chronos -kellon kanssa. Alunperin saksalaisen BM Innovationsin valmistama urheilukello on Texas Instrumentsin MSP 430 -mikroprosessorin kehitysalustaksi tarkoitettu, kellon muotoon paketoitu ”promootiotuote”, joka sisältää kellotoiminnon ohella tarkan korkeusmittarin, laadukkaat VTI Technologiesin valmistamat kiihtyvyysanturit, radiolinkin tiedonsiirtoa varten sekä itse päivitettävissä olevan ohjelmiston. Kellon tarkka korkeusmittari on hyvä olla varalla.
Matkapuhelin
Erittäin suositeltava varuste pitää mukana lennolla, mieluiten vielä täyteen ladatulla akulla. Paitsi hätätilanteita varten, puhelin on oivallinen apuväline myös hakuauton soittamiseen mikäli lento on päättynyt ennenaikaisesti maastolaskuun. Puhelin kannattaa sijoittaa paikkaan, josta se on helposti saatavilla, vaikka valjaat päällä. Puhelinmallin valinnassa kannattaa miettiä omia tarpeitaan ja puhelimen kestävyyttä kenttäkäytössä, suurella kosketusnäytöllä varustettuja laitteita joutuu käsittelemään huomattavasti varovaisemmin. Puhelimella on myös mukava katsoa sääennusteet, lentotiedoitukset jne. kentällä.
Puhelimen sijoittelussa kannattaa huomioida kuitenkin se, että siitä on hyvä päästä helposti myös tarvittaessa eroon mahdollisen litiumakun ylikuumenemisen vuoksi.
Puukko
Liitimen sivuputkeen kiinnitetty puukko on pakollinen varuste lennettäessä hinattavalla liitimellä. Liitimen sivuputkeen kiinnitettyä moraa käytetään vetonarun katkaisemiseen mikäli se sotkeutuu tai sen vapautusmekanismi ei toimi. Vaikka moottoroidun liitimen kanssa tarvetta tälle ei ole, on puukon pitäminen mukana erittäin suositeltavaa hätätapauksia varten, mikäli tulee tarve valjaiden leikkaamiselle auki tai muulle vastaavalle.
English: Personal equipment and safety
The hang glider and the powered unit are not the only equipment the pilot has. For safety and comfort, a bunch of other equipment are needed, or are even mandatory to use. With any piece of equipment the pilot must be keep in mind that everything that is taken with, must be secured or attached so, that they can not fall. Any item that is dropped, flies through the pusher propeller damaging it.
Helmet
The helmet is the most important and mandatory piece of equipment. The reasons to use it are self-explanatory. There are plenty of helmets available that are manufactured specially for sports aviation which are recommended over for example, motocross helmets. What makes the air sports helmets special is their low weight and different needs in safety. As hang glider pilots often fly prone, the pilots neck is loaded by the weight of the head and helmet during the whole flight which sets the weight requirements for the helmets. The helmets are often made of carbon- and kevlar fibers.
Both open face and full-face, so called integral helmets, are sold for hang gliding. Due to the prone position, there is a risk, that in case of failed take-off or landing, the pilots face and especially chin touches the ground. For this reason an integral helmet with chin protector is practically the only choice for hang gliding if the pilot flies with prone harness. The chin protection is not important when flying in seated position. Open-face helmets with prone units are not recommended at all.
Probably the most known manufacturers of the helmets are Finsterwalder Charly and Icaro 2000. The helmets cost between 100 to 400 euros. Recommended models from Finsterwalderin for powered hang gliding are No Limit ja Insider. Icaro has similar integral helmets available: 4fight LT Integral, Grid LT Integral, 4fight Cut, Grid Cut, Cut 3 and Skyrunner. Open-face helmets that are available from both manufacturers are suitable for paragliding and flying in seated position.
Eye protection
As hang gliders do not have a cockpit or windshield of any kind, the pilot is completely exposed to the open air. As the gliders airspeed can reach up to 100 km/h, eye protection becomes an important safety factor, being not only a matter of comfort. When the flights with powered gliders can last over four hours, the stress that the wind chill causes to pilot’s eyes is tremendous. It is possible to fly without glasses for short flights, like during the training but longer flights are not recommended in any way. The wind chill is not the only factor that causes stress to the eyes. Bright sunlight and airborne debris also are harmful. There are basically two methods for eye protection: using a visor built into the helmet or using glasses or goggles.
There are as many personal preferences as there are pilots. Glasses with real glass lenses may pose a threat in possibe hard landings. When flying a powered unit, the securing of the glasses must also be considered. The most important factor when picking the right eye protection is that the glasses or goggles must not get fogged. They must be also high quality in optical terms. Usually goggles which are designed for winter sports such as snowmobile driving with a double lens with anti-fog treatment, are suitable for hang-gliding. Some goggles, such as the Scottin 80-series, can be fitted with a face mask, which prevents wind chill to the face. The face mask provides comfort and protection from cold chill during wintertime. However, when using goggles, the peripheral vision might be reduced a little.
I use the Finsterwalder-Charly Insider helmet and Scott Safari goggles with a face mask. The combination has been very good. The goggles are vented and they are not prone to fogging in-flight, although they may fog without airflow, ie. when walking on ground with the glider wearing the helmet and goggles. The face mask prevents cold wind entering to the face and protects face in case of emergency. It also blocks the wind from the microphone which helps reducing noise. Using the mouth-throttle of the Mosquito with the facemask is no problem. The Scott goggles limit the peripheral vision a little but it is not too distracting. With the helmet I use a hood which covers my neck and keeps my helmet clean as the hood is easily washed after use.
Hearing protection
The powered hang glider is not the most silent piece of machinery there is. Without special silencer the powered unit is able to produce noise up to 110 dB, measured at pilot’s position. The additional silencer reduces the noise greatly. In addition to the engine, the propeller that spins nearly 3000 RPM, is also quite loud. When airborne, the wind ”pushes back the noise”, reducing it even more. When airborne, the sound that pilot hears (through his helmet and earplugs) only smooth, calm buzz which is actually is quite comfortable. The noise level after hearing protection is similar to a car. Radio and sound output of the variometer can be heard clearly.
Due to high noise levels, hearing protection is mandatory. The helmet reduces the noise is a little but it is not enough. With full-face integral helmets, ear plugs are the only option for protection which are sufficient for the task. With them the noise levels are not distracting or harmful. In fact, with ear plugs the noise level could even be a bit lower than noise from the wind when flying a unpowered glider without earplugs.
With the soaring trikes and open helmets usage of hearing protectors is possible and many helmets for this purpose have built in ear cups.
Clothing
Hang gliding does not require any special clothing to be used. During warm summertime clothes you normally wear are enough. During wintertime clothes that are suitable for downhill skiing or riding a snowmobile are also good for hang gliding. When selecting clothing, it should be kept in mind that when on the airfield the temperature may be 25 degrees of celsius, at 2000 meters the temperature is only ten or so degrees. The clothing should be warm enough, but comfortable. The clothing must allow the take-off run to be performed, so over-clothing is not a idea too good. Harness the pilot wears, is made of wind-blocking cloth which helps to keep the pilot warm. If the clothing features some removable parts, such as a hood that is kept in place with buttons, they must be removed as everything that comes loose, will end to the propeller, damaging it.
A special care must be taken when choosing gloves. They should be made of wind-blocking warm material. The gloves, however, must not limit the movement of fingers if altimeter, radio or camera is used. It is always a compromise. The gloves must not have too much friction as a too good grip will prevent hands sliding down the tubes during take-off which may make the angle-of-attack to become too big which results in problems.
Shoes have to support the foot during take-off and landing. As the pilot must be able to run at moderate speeds in both phases of flight, this must be taken in consideration when selecting shoes. Shoes made of water-resistant but breathable material are recommended for winter.
Wristwatch
Although the flight instruments generally have a built-in clock, a wristwatch with timer migth come in need. The timer functionality helps memorizing flight-time and estimating the remaining fuel and endurance, time to reach the airfield and fuel required. The flight control may also be interested in your estimated time to arrival. Although I normally don’t wear a watch, I used to fly with Texas Instruments Chronos sports watch. The Chronos, originally created by BM Innovations, is a promotional product of TI, meant for a development kit for their MSP 430 microprosessors which power the watch. The Chronos features a precision altimeter, high quality accelerometers made by VTI Technologies, a wireless communication link for data transfer and a user-upgradeable firmware. The precision altimeter is a nice thing to have as a backup.
Mobile phone
A very recommended to keep in a pocket, preferably with a full battery. Except for emergency, the telephone is good to have for calling to friends to get you from the field back home if you did not make it back to the airfield. The telephone should be placed so that it can be reached easily, even wearing the harness. When choosing the phone the pilot should think about his requirements and the robustness of the device. Large touch-screen devices require much more careful handling. An Internet-enabled mobile device is handy for checking weather forecast, bulletins etc.
However, ideally the phone should be placed so, that the pilot can get rid of it easily, in case of an overheating lithium battery.
Knife
The knife attached to a downtube of the glider is mandatory when flying a towed glider. The knife is used to cut the towline if it gets stuck or if the release mechanism malfunctions. When flying a powered glider there is no need to cut any ropes but the knife is still recommended accessory to have if the pilot finds himself in a nasty emergency situation which requires cutting to free him of the equipment.