Mitä on riippuliito ja moottoroitu riippuliito?

 

Riippuliito on yksi urheiluilmailun lajeista, joka keskittyy lentämiseen suurta leijaa muistuttavan lentolaitteen avulla. Laji on verrattain suosittu Keski-Euroopassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa, mutta Suomessa aktiivisia harrastajia on ehkä vain kymmeniä. Vaikka Suomen sanotaan olevan olosuhteidensa ansiosta yksi parhaista maista harrastaa urheiluilmailua, kuten purjelentoa, asettaa tasainen maasto riippuliidolle kuitenkin haasteita.

Perinteisesti riippuliitimellä lähdetään lentoon vuoren rinnettä juosten mutta tasaisella maalla käytännössä ainoa lentoonlähtötapa on liitimen hinaaminen autolla, moottorikelkalla tai mönkijällä. Tämä tekee riippuliidosta joukkuepeliä ja osaltaan myös hauskaa, mutta joskus kentälle voi olla vaikea saada riittävä määrä harrastajia samaan aikaan, juuri silloin kun itselle sopii. Hinauksen päätyttyä ainoa tapa pysytellä ilmassa, tai nousta ylöspäin, on hyödyntää ylöspäin nousevia ilmavirtauksia.

Moottoroitu riippuliidin on nimensä mukaisesti liidin, johon on lisätty jotain pärisevää. Moottoroitu liidin mahdollistaa itsenäisen toiminnan, eikä vaadi välttämättä muita harrastajia paikalle. Tosin turvallisuussyistä ei tekisi kyllä yhtään huonoa, että lentopaikalla olisi joku muukin kuin vain lentäjä itse.

Siinä missä moottoroimaton riippuliidin vaatii lämpimiä nousevia ilmavirtauksia, termiikkejä, pysyäkseen ilmassa, voidaan moottoroidun liitimen kanssa lentää vapaasti, termiikeistä riippumatta aina polttoaineen loppumiseen asti. Tämä helpottaa osaltaan harrastusta; paras termiikkiaika on yleensä iltapäivällä ja tämä on työssäkäyvälle ihmiselle usein hieman haasteellinen aika. Moottoroidun riippuliitimen kanssa voit mennä työpäivän jälkeen kentälle, lentää aikasi ja mennä illaksi kotiin.

Moottoroitu riippuliidin vaatii tosin moottoroimatonta laitetta enemmän huoltoa ja lisääntyneet liikkuvat osat tuovat harrastukseen mukaan myös teknisemmän aspektin. Kun normaali riippuliidin on verrattain huoltovapaa laite, voi moottoroidulla laitteella lentävä löytää itsensä useamman kerran ruuviavain kourassa.